Yeni Hasta Odası sistemimize hoşgeldiniz. Dün sorulan sorular aynı şekilde "Sorular" bağlantısında bulunmaktadır. Listeden sorunuzu bulabilirsiniz.

Sevgili hastalarım/okuyucularım: İşlerimin yoğunluğu nedeni ile sorularınıza her gün saat 13-14 de cevap yazacağım.

Her gün için bir saatlik süremi size ayırdım. Saat 17 den önce "soruma cevap geldi mi gelmedi mi?" diye siteye girmenize gerek yoktur. Bu durum için lütfen anlayış gösterin ve kusura bakmayın.

87 gösterim
Hocam benim sorunum 21 yaşında sakallarımın olmaması. Testesteron testleri yaptırdım hepsi minimum ve maximum değerlerin ortasında doktor da testesteron eksikliği yok dedi. Yüzümde sadece ayva tüyleri var . Sertleşmiyorlar. Acaba onlara testesteron ulaşmıyor olabilirmi? Bunun için testogel gibi bir ilaç varmış sanırım. Onu almayı düşünüyorum fakat o testesteron seviyesi düşüklere veriliyormuş. Benim testesteron seviyem zaten iyi durumda. Fazla testesterondan dolayı yan etkisi olurmu ? Bu arada babamda böyle bir şikayet olmamış. Benimde genital bölgemde , karnımda , koltuk altlarımda normal kıllanma var. Tek problem sakal . Lütfen yardım edin hocam . Bu psikolojiyi bozan bir durum . Eminim aynı şikayetten müstarip diğer arkadaşlarda bana hak vereceklerdir.Şimdiden teşekkürler.
Dr. Ali HATAY CEVAP:
image
Öncelikle Geçmiş olsun;
Erkekte sakal ve bıyığın çıkmasını sağlayan hormon başta testosteron hormonu olmak üzere diğer hormonlardır. Ergenlik çağında (Erkekte ortalama 14-18 yaş kızlarda 13-17 yaş) bu hormon ergenlik meydana getirdiği gibi ergenlikte de hormon salınışı fazlalaşır. Testosteron hormonu kişiye erkeklik karakteri verir. Bunun belirtileri de en başta yüzde ve çenede sakal ve bıyık çıkmasıdır. şayet sakal ve bıyık çıkmıyor veya çok az çıkıyor tüy gibiyse yapılacak şey kanda testosteron hormonuna baktırmaktır. Vücudun koltukaltı ve kasıklar gibi başka yerlerinde kıl olabilir. En iyisi bir endokrinoloji uzmanına başvurmaktır. Bu uzman yoksa dahiliye uzmanın da olur. Uzmanın muayenesinden sonra ve hormonlarda normalse bir cilt doktoruna görünmekte fayda vardır. Bazen ciltteki yerel nedenlerden de sakal bıyık çıkmayabilir.
Allah'tan Sağlık, Şifa ve Afiyetler dilerim.

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

Hasta Odası Nedir?

- Hasta Odası, Üroloji hakkında online olarak yardım alabileceğiniz soru cevap sistemidir.

Nasıl soru sorulur öğrenmek için lütfen okuyun

- Siz zaman kaybetmeyin ve yorulmayın diye sistemde üyelik kısmı aktif değildir.

Sorularınıza sadece

Op. Dr. Ali Hatay

cevap vermektedir.

Tüm Eski Soru Cevapları Görmek İçin Tıklayın (118.000 Soru-Cevap)

...